Σχετικά με εμάς

Το Κυπριακό Δίκτυο Διερυνητικής Δημοσιογραφίας (CIReN) λειτουργεί ως μια ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική ειδησεογραφική πλατφόρμα, η οποία δεσμεύεται με τα πιο υψηλά επαγγελματικά και δεοντολογικά πρότυπα ποιοτικής δημοσιογραφίας για θέματα που αφορούν το δημόσιο συμφέρον.

Το CIReN παρέχει υποστήριξη σε επαγγελματίες δημοσιογράφους σε όλη την Κύπρο που αναζητούν μια ανεξάρτητη πλατφόρμα για να ασχοληθούν και να δημοσιεύσουν αποκαλυπτικές πληροφορίες που αφορούν κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά, πολιτικά και θεσμικά αδικήματα.

Τα ρεπορτάζ τους δημοσιεύονται εδώ στα αγγλικά, ελληνικά και τουρκικά, και όπου είναι δυνατόν μεταφράζονται και στις τρεις γλώσσες για να φτάσουν στο ευρύτερο δυνατό κοινό στην Κύπρο.

Το CIReN προέκυψε από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε το 2022 με την υποστήριξη του Δικτύου Διερεύνησης Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (Organized Crime and Corruption Reporting Network – OCCRP) και του Ινστιτούτου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΙΜΜΕ). Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, δημοσιογράφοι από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα συνεργάστηκαν μεταξύ τους για την διερεύνηση θεμάτων δημοσίου ενδιαφέροντος που επηρεάζουν το νησί. Το πρόγραμμα ανέδειξε με σαφήνεια ότι ότι η διαφθορά και η κακή διακυβέρνηση επηρεάζουν και τις δύο Κοινότητες στις δύο πλευρές της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ, τροφοδοτώντας συχνά την πολιτική διαίρεση δεκαετιών.

Η αποστολή του CIReN είναι να υποστηρίζει μη κερδοσκοπικά το δημοσιογραφικό έργο και ρεπορτάζ για το δημόσιο συμφέρον, που εδράζονται στην αυστηρή έρευνα και τον έλεγχο των γεγονότων, τις αυστηρές συντακτικές διαδικασίες και τη διαφάνεια.

Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε με ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους, τοπικά πανεπιστήμια, σχετικές ΜΚΟ και άλλες οργανώσεις για να προωθήσουμε αυτό το είδος ουσιαστικής και διερευνητικής δημοσιογραφίας.

Για ερωτήσεις και εισηγήσεις: editor@ciren.cy

Αρχισυντάκτες

Η Εσρά Αϊγκιν (Esra Aygın) είναι μια βραβευμένη δημοσιογράφος, που ειδικεύεται στην Κύπρο και ανταποκρίτρια της Κύπρου για τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Από το 2000 εργάζεται ως δημοσιογράφος, τόσο ως ελεύθερη επαγγελματίας όσο και για διάφορα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το Associated Press (AP) και το Bloomberg L.P. Έχει δημοσιεύσει πολλά πρωτοσέλιδα για την Κύπρο σε κορυφαίες εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένων των International Herald Tribune και Washington Post.

Η Εσρά διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην πρώτη εταιρική συνεργασία μεταξύ τουρκοκυπριακής και ελληνοκυπριακής εφημερίδας. Η Εσρά συνέγραψε επίσης ένα γλωσσάριο με προσβλητικές φράσεις που χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης στην Κύπρο, με τίτλο «Λέξεις που Μετράνε», για να ενθαρρύνει την ευαίσθητη δημοσιογραφία ως μέρος ενός έργου από τον Εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των Μέσων.

Η Esra εργάστηκε πιο πρόσφατα ως συντάκτρια για τη βόρεια Κύπρο για το Organized Crime and Corruption Project (OCCRP) – ενός παγκόσμιου δικτύου ερευνητών δημοσιογράφων με προσωπικό σε έξι ηπείρους. Έγραφε επίσης τακτικές στήλες στην Cyprus Mail, τη μοναδική αγγλόφωνη καθημερινή εφημερίδα που εκδίδεται στην Κύπρο.

Ο Κυριάκος Πιερίδης είναι δημοσιογράφος που ειδικεύεται στην Κύπρο και στα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσφατα εργάστηκε ως ανταποκριτής Κύπρου για την ελληνική εφημερίδα «Εφημερίδα των Συντακτών» και ως εβδομαδιαίος αρθρογράφος για την κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης». Ο Κυριάκος έχει εργαστεί ως ρεπόρτερ, εκφωνητής ειδήσεων, παραγωγός ντοκιμαντέρ και αρχισυντάκτης σε διάφορα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας τηλεόρασης και του ραδιοφώνου του ΡΙΚ για περισσότερα από 20 χρόνια.

O Κυριάκος εξειδικεύεται στα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ήταν μέλος της επίσημης διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου υπό την ηγεσία του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Γιώργου Βασιλείου. Ως ανταποκριτής του ΡΙΚ, κάλυψε τις πιο κρίσιμες συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από το 1993 έως το 2004, καθώς και τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος μέχρι σήμερα.

Συμμετέχοντας ενεργά στην κοινωνία των πολιτών, ο Κυριάκος ήταν ιδρυτικό μέλος της ΜΚΟ ΟΠΕΚ, ενώ από το 2004 διεύρυνε την τεχνογνωσία του σε τομείς που αφορούν το κράτος δικαίου, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την προώθηση του πλουραλισμού και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και την αειφόρο ανάπτυξη. Είναι συμπρόεδρος της δικοινοτικής ομάδας δημοσιογράφων από την Κύπρο, η οποία εκπροσωπείται από κοινού στην AEJ – την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.


Συμβουλευτική Επιτροπή



Η Meral Birinci-Sonan είναι δικηγόρος, με 20ετή πείρα στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος στην Κύπρο.

Η Μεράλ διευθύνει το δικηγορικό γραφείο Μπιριντζί-Σονάν στη Λευκωσία, όπου η εργασία της περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις και διαμεσολάβηση για και με τους πελάτες, καθώς και δικαστικές υποθέσεις. Είναι ενεργό μέλος της κοινωνίας των πολιτών, και επί του παρόντος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του Κυπριακού Δικοινοτικού Συνασπισμού Γυναικών (CWBC) με στόχο την προάσπιση της συμμετοχής των γυναικών στην ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο, καθώς και στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Αλτσχάιμερ. Στο παρελθόν διετέλεσε μέλος της Τεχνικής Επιτροπής για Ανθρωπιστικά Θέματα μεταξύ 2015-2020, κατά τη διάρκεια της θητείας του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.


Ο Αχιλλέας Δημητριάδης ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου στην Κύπρο από το 1988 και είναι ο κύριος εταίρος της Lellos P Demetriades Law Office LLC στη Λευκωσία. Η δραστηριότητά του περιλαμβάνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει πάνω από 35 χρόνια εμπειρίας στην εκπροσώπηση αιτούντων ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Έχει διεξάγει υποθέσεις σχετικά με βασανιστήρια, ιδιοκτησιακά δικαιώματα, δίκαιη δίκη, ιδιωτική ζωή, ελευθερία του λόγου και διακρίσεις κατά της Κύπρου, της Τουρκίας, της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχει επίσης εμπειρία ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), σε εκτέλεση αποφάσεων του ΕΔΑΔ.

Ο Αχιλλέας διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Κύπρου (2015-2021) και είναι μέλος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας (PD) του Συμβουλίου Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE) στο Στρασβούργο από το 2018, της οποίας προεδρεύει μέχρι σήμερα. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της ΜΚΟ «TRUTH NOW», η οποία υποστηρίζει τη σύσταση «Επιτροπής Αλήθειας για τους Αγνοούμενους» στην Κύπρο. Κλήθηκε στο δικηγορικό σώμα της Αγγλίας και της Ουαλίας το 1985, κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο LLM από το Πανεπιστήμιο Georgetown της Ουάσινγκτον και είναι μέλος του Chartered Institute of Arbitrators.


Ο Mete Hatay είναι πολιτικός αναλυτής και ανώτερος ερευνητικός σύμβουλος στο Κυπριακό Κέντρο του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη με έδρα το Όσλο (PRIO) από το 2003. Έχει δημοσιεύσει ακαδημαϊκά άρθρα, μεταξύ άλλων στα περιοδικά American Ethnologist, Journal of Modern Greek Studies, Journal of Refugee Studies και Ethnic and Racial Studies. Είναι επίσης συγγραφέας πολυάριθμων εκθέσεων και ενημερωτικών δελτίων πολιτικής, ιδίως σε θέματα δημογραφίας, ιδιοκτησίας και πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι συν-εκδότης του βιβλίου Sovereignty Suspended: Building the So-Called State in 2019, και έχει συγγράψει τρία βιβλία στα τουρκικά: Eşikteki Meseleler (Söylem Yayınları, 2019), Kıbrıs’ın En Uzun Yüzyılı (Kalkedon/Khora, 2021) και Kıbrıs: Bitmeyen Yaz (Kalkedon/Khora, 2023).

Ο Μετέ είναι επίσης συμπαραγωγός σε δύο ντοκιμαντέρ: Başgan, μια ταινία μεγάλου μήκους για την πολιτική στη βόρεια Κύπρο, και την ταινία μικρού μήκους Art Beyond the Divide, για τους τρόπους με τους οποίους η τέχνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ξεπεραστούν οι μακροχρόνιες διαιρέσεις.


Ο Νικόλας Καρύδης είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΙΜΜΕ), ενός μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού στο Ίδρυμα Universitas. Γεννήθηκε στο Λονδίνο, μεγάλωσε στην Κύπρο και σπούδασε στο Pennsylvania State University, στο Middlesex Polytechnic και στο London School of Journalism. Μετά από μια περίοδο ως δημοσιογράφος στο Λονδίνο εργάστηκε για την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία.

Με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ίδρυσε την Ampersand Public Affairs και αργότερα ήταν μεταξύ των ιδρυτών και αρχισυντακτών της Offsite (2007-2010). Το 2017 κυκλοφόρησε το βιβλίο Knowing One’s Place μιας συλλογής δοκιμίων για τη δημοσιογραφία, την ιστορία και το ποδόσφαιρο. Είναι μέλος της ομάδας που συντάσσει την ετήσια έκθεση για την Κύπρο για το Κέντρο για τον Πλουραλισμό και την Ελευθερία των Μέσων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου στην Φλωρεντία.


Ο Niels Kadritzke είναι Γερμανός δημοσιογράφος, πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου.

Ο Kadritzke ήταν επικεφαλής του διεθνούς τμήματος της Wochenpost και λέκτορας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Είναι ένας από τους συντάκτες της γερμανικής έκδοσης του Le Mond Diplomatique. Ζει στο Βερολίνο, τη Βαρσοβία και το μισό χρόνο στην Ελλάδα.

Από την περίοδο που έγραφε ανταποκρίσεις για τα αίτια και τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης χρέους στην Ελλάδα διατηρεί ένα blog που καλύπτει σε βάθος τα ελληνικά θέματα.


Υποστηριζόμενο από

OCCRP
IMME