Hakkımızda

Kıbrıs Araştırmacı Habercilik Ağı (CIReN), kamu yararı için yapılan kaliteli gazeteciliğin en yüksek profesyonel ve etik standartlarına sadık, kar amacı gütmeyen, bağımsız bir araştırmacı medya platformudur.

CIReN, sosyal, finansal, çevresel, siyasi ve kurumsal yolsuzlukları ortaya çıkaracak araştırmalar yapmak ve yayınlamak için bağımsız bir platformu arayan Kıbrıs çapındaki tüm profesyonel gazetecilere destek verir. Haberler bu platformda İngilizce, Yunanca ve Türkçe olarak yayınlanır ve Kıbrıs’ta en geniş kitlelere ulaşmak için mümkün olduğunca, her üç dile de çevrilir.

Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (OCCRP) ile Kitle İletişim Enstitüsü (IMME) tarafından desteklenen CIReN, 2022 yılında geliştirilen ve Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum toplumlarından gazetecilerin, adayı etkileyen konularda kamu yararına haberler yapmak için bir araya geldiği bir eğitim projesinden doğdu. Söz konusu proje boyunca, yolsuzluk ve kötü yönetimin adanın her iki tarafını da etkilediği, ve çoğu zaman on yıllardır sürmekte olan siyasi bölünmüşlükten beslendiği tekrar açığa çıktı.

CIReN’in misyonu, titiz araştırma ve doğrulama, katı editoryal süreçler, ve şeffaflığı temel alan, kamu yararına olan ve kar amacı gütmeyen gazeteciliği desteklemektir. Bu anlamlı gazetecilik tekniğini geliştirmek için bağımsız medya ve gazeteciler, yerel üniversiteler, ilgili STK’lar ve diğer kuruluşlarla birlikte çalışmayı hedefliyoruz.

Sorularınız ve haber önerileriniz için: editor@ciren.cy

Yönetici Editörler

Esra Aygın, Kıbrıs konusunda uzmanlaşmış ödüllü bir gazetecidir. Aynı zamanda Sınır Tanımayan Gazeteciler’in Kıbrıs muhabiridir.

2000 yılından bu yana hem serbest gazeteci olarak hem de dünyanın en büyük haber ajansı Associated Press (AP) ve Amerikan finansal haber ve medya şirketi Bloomberg L.P. gibi çeşitli uluslararası ve yerel medya kuruluşlarında muhabir olarak çalışmıştır. Kıbrıs ile ilgili haberleri, International Herald Tribune ve Washington Post gibi önde gelen gazetelerde yayınlanmıştır.

Bir Kıbrıs Türk ve bir Kıbrıs Rum gazetesi arasında kurulan ilk kurumsal ortaklıkta merkezi bir rol oynayan Esra, aynı zamanda, AGİT Medya Özgürlüğü Temsilciliği’nin bir projesi kapsamında hassas haberciliği teşvik etmek amacıyla hazırlanan ve Kıbrıs’taki medya tarafından kullanılan saldırgan ifadelerden oluşan “Önem Taşıyan Kelimeler” başlıklı sözlüğün yazarlarından biridir.

Esra son olarak, altı kıtadan araştırmacı gazetecilerin oluşturduğu küresel bir ağ olan Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi’nin (OCCRP) kuzey Kıbrıs editörü olarak çalıştı. Ayrıca Kıbrıs’ta yayınlanan tek İngilizce günlük gazete olan Cyprus Mail’de düzenli köşe yazıları yazdı.

Kyriakos Pieridis, Kıbrıs ve AB meselelerinde uzmanlaşmış bir gazetecidir. Yunan gazetesi “Efsyn” için Kıbrıs muhabirliği ve Kıbrıs gazetesi “Politis” için haftalık köşe yazarlığı yapmaktadır.

Kyriakos, 1990’dan beri Kıbrıs’taki çeşitli ana akım medya kuruluşlarında muhabir, haber sunucusu, belgesel yapımcısı ve genel yayın yönetmeni olarak çalıştı ve 20 yıldan fazla Kıbrıs kamu televizyon ve radyosu RIK’te görev aldı.

Kyriakos, AB’nin 2004’teki genişlemesine kadar, Kıbrıs ile üyelik öncesi müzakerelerini takip etti. Eski Cumhurbaşkanı George Vassiliou tarafından yönetilen Kıbrıs’ın resmi müzakere ekibinde yer alan Kyriakos RIK muhabiri olarak, 1993’ten 2004’e kadar Avrupa Konseyi’nin en kritik zirvelerini ve bugüne kadarki Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakereleri izledi.

Sivil toplumda da aktif olarak yer alan Kyriakos OPEK’in kurucu üyesidir. 2004’ten bu yana uzmanlık alanını genişleterek hukuk devleti, yolsuzlukla mücadele, çoğulculuğun ve medya özgürlüğünün teşviki ve sürdürülebilir kalkınma alanlarında çalışmalar yaptı. AEJ – Avrupa Gazeteciler Derneği’nde Kıbrıs’ı temsil eden iki toplumlu gazeteciler grubunun eş başkanıdır.


Danışma Kurulu



Meral Birinci-Sonan, Barrister-at-Law, Kıbrıs’ta Lefkoşa’daki Birinci-Sonan hukuk firması’nda avukattır. 20 yıllık deneyime sahiptir. Günlük işleri arasında, müvekkilleri için ve müvekkilleri ile birlikte müzakere ve arabuluculuk yapmanın yanı sıra, duruşma dosyaları hazırlamak da vardır.

Birinci-Sonan, sivil toplumun da aktif bir üyesidir. Şu anda, Kıbrıs barış sürecine kadınların katılımını teşvik etmeyi amaçlayan İki Toplumlu Kıbrıs Kadın Koalisyonu’nun yürütme komitesindedir. Ayrıca, Alzheimer Derneği’nin denetleme kurulunda görev yapmaktatır. Birinci-Sonan, 2015-2020 yılları arasında, önceki Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı’nın görev süresi boyunca İnsani Konular Teknik Komitesi üyesi olarak görev yapmıştır.


Achilleas Demetriades, 1988’den beri Kıbrıs’ta avukatlık yapmaktadır ve Lefkoşa’daki Lellos P Demetriades Hukuk Bürosu LLC’nin kıdemli ortağıdır. Uzmanlıkları arasında insan hakları da vardır ve müvekkillerini AİHM önünde temsil etme konusunda 35 yılı aşkın deneyime sahiptir. Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye, Yunanistan ve Birleşik Krallık’a karşı işkence, mülkiyet hakları, adil yargılama, özel hayat, ifade özgürlüğü ve ayrımcılıkla ilgili davalar yürütmüştür ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi ve ABAD nezdinde AİHM kararlarının infazı konusunda deneyim sahibidir.

Achilleas, 2015 – 2021 yılları arasında Kıbrıs Barosu İnsan Hakları Komitesi Başkanı olarak görev yapmış olup, 2018 yılından bu yana başkanlığını yaptığı CCBE PD Strasbourg üyesidir. Aynı zamanda Kıbrıs’ta Kayıplar için Hakikat Komisyonu’nun savunuculuğunu yapan TRUTH NOW STK’nın kurucu üyesidir. 1985 yılında İngiltere ve Galler Barosu’nda avukatlık yapmıştır, Washington DC’deki Georgetown Üniversitesi’nden yüksek lisans diplomasına sahiptir, ve Chartered Institute of Arbitrators üyesidir.


Mete Hatay, 2003 yılından bu yana Oslo Barış Araştırmaları Enstitüsü (PRIO) Kıbrıs Merkezi’nde Kıdemli Araştırma Danışmanı olarak görev yapmakta olan bir siyasi analisttir. American Ethnologist, Journal of Modern Greek Studies, Journal of Refugee Studies ve Ethnic and Racial Studies gibi akademik dergilerde makaleleri yayınlanmıştır. Aynı zamanda özellikle demografi, mülkiyet ve kültürel miras gibi konularda birçok rapor ve politika belgesi yazmıştır.

2019 yılında Rebecca Bryant ile birlikte Sovereignty Suspended: Building the So-Called State adlı kitabı yayınlamıştır. Bununla birlikte, Türkçe olarak da üç kitabı bulunmaktadır: Eşikteki Meseleler (Söylem Yayınları, 2019); Kıbrıs’ın En Uzun Yüzyılı (Kalkedon/Khora, 2021); ve Kıbrıs: Bitmeyen Yaz (Kalkedon/Khora 2023). Mete Hatay, yönetmen Orhan Eskiköy ile birlikte iki belgesel film çekmiştir: Kuzey Kıbrıs siyasetini anlatan uzun metrajlı film Başgan ve sanatın uzun süreli bölünmüşlükleri aşmak için nasıl kullanılabileceğini konu alan Art Beyond the Divide adlı kısa film.


Nicholas Karides, Universitas Vakfı’nda kar amacı gütmeyen bir araştırma kuruluşu olan Institute for Mass Media’nın (ΙΜΜΕ) yöneticisidir. Londra’da doğan Nicholas Karides, öğrenimini önce Kıbrıs’ta, daha sonra Pennsylvania State Üniversitesi’nde, Middlesex Polytechnic’te ve London School of Journalism’de gördü. Londra’da kısa bir süre muhabirlik yaptıktan sonra Lefkoşa’da Avrupa Komisyonu Delegasyonu’nda çalıştı.

Kıbrıs’ın AB’ye katılımının ardından Ampersand Public Affairs‘i kurdu. Offsite haber sitesinin (2007-2010) kurucuları ve katkıda bulunan editörleri arasında yer aldı. Gazetecilik, tarih ve futbol üzerine makalelerden oluşan Knowing One’s Place (2017) kitabının yazarıdır. European University Institute’un Medya Çoğulculuğu ve Medya Özgürlüğü Merkezi için Kıbrıs’a ilişkin yıllık raporu hazırlayan ekibin bir üyesidir.


Niels Kadritzke bir Alman gazeteci, siyaset bilimci ve yazardır. Özellikle Yunanistan, Türkiye ve Kıbrıs dahil olmak üzere Orta Doğu ve Güney Avrupa ile ilgilenmektedir.

Kadritzke, Wochenpost’un dışişleri bölümünün başkanıydı ve Özgür Berlin Üniversitesi’nde öğretim görevlisiydi. Le Mond Diplomatique dergisinin Almanca baskısının editörlerinden biridir. Berlin, Varşova ve yılın yarısında da Yunanistan’da yaşıyor.

Borç krizinin nedenleri ve sosyal sonuçlarına ilişkin raporlarından bu yana, Yunanistan meselelerini derinlemesine ele alan bir blog işletiyor.

Destekleyenler

occrp
imme