Sammy Wilson, Parlamento’da kuzey Kıbrıs ile ilgili soru sormadan önce menfaat beyanında bulunmadığı için soruşturma altında
Birleşik Krallık Parlamentosu’ndan bir milletvekili, Kıbrıs’ın kuzeyine gerçekleştirdiği sponsorlu ziyaret nedeniyle bu hafta özür diledi.
Eylül ayında CIReN ve OCCRP, Demokratik Birlik Partisi milletvekili Sammy Wilson’un, sadece Türkiye tarafından tanınan “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti” ile ilgili parlamentoda soru yöneltmeden önce menfaat beyanında bulunmadığını yazmıştı.
Wilson, parlamento standartlar komisyonu üyesince Parlamento kurallarını ihlal etmekten dolayı soruşturma altında. Kurallara göre, milletvekilleri, parlamentoda herhangi bir soru gündeme getirmeden önce, konu ile ilgili herhangi bir menfaatleri olup olmadığını bildirmek zorunda.
Wilson, Pazartesi günü, Avam Kamarası’nda Parlamento kurallarını ihlal ettiği için özür diledi.
Wilson, “26 Ocak 2024’te, iş ve ticaretten sorumlu devlet bakanına parlamentoda soru yöneltmeden önce menfaat beyanında bulunmadığım için özür dilemek istiyorum” dedi.
Wilson şöyle devam etti: “Soruyu yönelttiğimde yanlışlıkla, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yaptığım ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası tarafından ödenen inceleme ziyaretinden bahsetmeyi ihmal ettim. Bu, kuralların ihlali anlamına geliyor.”
“Parlamento’dan bu yanlışlık için özür dilerim ve parlamento standartlar komisyonu üyesine, bu durumu düzeltmek için harcadığı zaman ve çaba için teşekkür ederim.”
OCCRP ve CIReN’ın daha önce yazdığı gibi, Wilson, kuzey Kıbrıs ile ilgili soru sormadan önce menfaat beyanında bulunmayan beş İngiliz Parlamenterden biriydi.
Söz konusu ziyaretler, Kuzey Kıbrıs için Özgürlük ve Adalet lobi grubu tarafından organize edilmişti. Grup, bu çerçevede, son iki yılda, bir düzineden fazla İngiliz siyasetçi için kuzey Kıbrıs’a geziler düzenleyerek, Kıbrıslı Türk lider Ersin Tatar da dahil olmak üzere yetkililerle yapılan görüşmelerin fotoğraflarını sosyal medyada paylaştı.
Wilson, Parlamento’da soru yöneltmenin yanı sıra, Birleşik Krallık’ın kuzey Kıbrıs’ın bağımsızlığını desteklemesi gerektiğini savunan bir görüş yazısı da kaleme almıştı.
Kıbrıs, 1974 yılında, Yunan askeri cunta rejiminin desteği ile dönemin Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetine karşı gerçekleştirilen ve adanın Yunanistan’a ilhakını amaçlayan darbeye karşılık Türk ordusunun adanın kuzeyinin kontrolünü ele geçirmesiyle bölünmüştü.
Şu anda adanın üçte biri, burada askeri birlikler bulunduran Türkiye’nin etkin kontrolü altında. Kıbrıslı Rumlar ise, uluslararası alanda tanınan Kıbrıs Cumhuriyeti’ni yönetiyor. Birleşmiş Milletler barış güçleri on yıllardır Kıbrıs’ta bulunuyor.
Milletvekilleri geçmişte de bu tarz sponsorlu ziyaretlerin ardından parlamento lobicilik kurallarını ihlal ettikleri için yaptırımlara maruz kalmışlardı.
2018 yılında, Demokratik Birlik Partisi eski milletvekili ve partinin kurucusunun oğlu Ian Paisley, yaklaşık 128.000 dolar değerinde beyan edilmemiş bir seyahat yaptıktan sonra Sri Lanka adına lobicilik yapmış ve Avam Kamarası’ndan 30 gün süreyle uzaklaştırılmıştı.